Wijnfeest met vertrouwde en nieuwe ingrediënten

Het laatste weekend van september is in Wahlwiller al jarenlang het weekend van het wijnfeest. Honderden bezoekers van heinde en verre komen dan naar het wijndorp.
Uiteraard om de heerlijke streekwijnen te proeven, voor de lekkere hapjes, de rondleidingen door de wijngaarden. Of om te zien wie de nieuwe wijnkoningin wordt, voor de sfeervolle muziek, het prachtige vergezicht of gewoon voor de gezelligheid.
Op zaterdag 28 en zondag 29 september vind alweer het 14e wijnfeest plaats. Met de eerdergenoemde vertrouwde ingrediënten, maar dit jaar ook met een paar nieuwe.

Voorafgaande aan het wijnfeest, in de maand september, wordt in diverse horecazaken in de regio een Wahlwiller Wijnfeest-menu geserveerd, waarbij de gasten het speciale proefglaasje mogen meenemen. (kijk hier voor de deelnemers)

Daarnaast is er een bijzonder arrangement samengesteld in samenwerking met het Euregionale online magazine Charlzz.com en Taste by Kirsten. Een arrangement met 2 overnachtingen, deelname aan de wijnwandelingen, bezoek aan het wijnfeest en een bijzondere wijnproeverij.

Wandelingen
Op zaterdag 28 september biedt de Stichting Wahlwiller Wijnfeesten weer een tweetal wandelingen aan die in het teken van de regionale wijnbouw staan. Vertrekken voor deze nieuw uitgezette tochten (5 en 10 km) kan tussen 13.00 en 15.00 uur bij Gasterij I gen Durp tegenover de kerk in Wahlwiller. Deelname kost 2,5 euro (voor de 5 km) en 5 euro (10 km) en hierin zijn, naast de uitvoerig beschreven wandeling, een consumptie onderweg (10 km) en een consumptie bij aankomst (5 en 10 km) inbegrepen.

Wijnfeest
Op zondag 29 september start het wijnfeest zelf om 11.00 uur met de traditionele mis in de Cunibertuskerk. Aansluitend gaat de regerend wijnkoningin Nicole onder muzikale begeleiding van harmonie Excelsior naar de wijngaarden en het aangrenzende feestterrein.
Hier staan vanaf 12.00 uur diverse wijnboeren uit de regio klaar om de bezoekers te laten proeven van hun zelfgemaakte kwaliteitswijnen.
Gedurende de middag zijn er diverse rondleidingen door de wijngaarden en lekkere hapjes verkrijgbaar. Naast wijn is er natuurlijk ook fris verkrijgbaar en de koffie wordt dit jaar geschonken door vrijwilligers van Koffie voor Kanker, waarmee dus het goede doel wordt gesteund.
Het muzikale vertier wordt dit jaar verzorgd door blaaskapel Second Generation, de Moselsänger en muziekgezelschap Musique Complète.
Nieuw dit jaar is het wild zwijn aan het spit, dat in de namiddag wordt aangesneden en verkocht.
Een portie van dit zwijn (geschoten en beschikbaar gesteld door een jager uit het wijndorp), gaat vergezeld van een speciaal voor deze gelegenheid gebakken broodje en een saus met blauwe bessen van het plaatselijke fruitbedrijf.
Uiteraard wordt tijdens het wijnfeest ook bekend gemaakt wie zich de nieuwe wijnkoningin van Wahlwiller mag noemen. Na de installatie en het zingen van het speciale wijnlied, zal de wijnkoningin de gasten trakteren op de speciale Koninginnewijn, die eerder door een select gezelschap is uitgekozen.
Ook dit jaar weer kunnen bezoekers van het wijnfeest gebruik maken van het speciale taxi-arrangement, waarbij voor ritten binnen 10 km van Wahlwiller slechts de helft hoeft te worden betaald.

Na afloop van het wijnfeest kan men bij restaurant ’t Klauwes nog terecht voor de speciale Wijnplukkersmaaltijd (tijdig reserveren gewenst). Bij Gasterij I gen Durp is er een gezellige ‘after-party’ met ‘Jean Notermans, blues & more’ en is de keuken langer open.