Ingebruikname eerste Route des Vins

Tijdens het 20ste Wahlwiller Wijnfeest lanceerden de gemeente Gulpen-Wittem en Visit Zuid-Limburg op zaterdag 28 september de eerste bewegwijzerde wijnroute in de regio. Met een educatieve route rondom Eys en Wahlwiller kan de bezoeker kennis maken met de Zuid-Limburgse wijn. Het doel is om Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten bij zowel de gast als bij de eigen inwoner en hiermee kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen.

“Wij zien samen met de gemeente Gulpen-Wittem mogelijkheden in de ontwikkeling van onze wijncultuur en zijn blij met dit eerste officiële product. Helemaal omdat dit thema sterk verbonden is met het DNA van onze regio. Zuid-Limburg als wijnregio is uniek in Nederland en vraagt om zichtbaarheid. Hiermee trekken wij nieuwe Bourgondiërs naar Zuid-Limburg waarvoor ons gebied veel te bieden heeft”, aldus Anya Niewierra, directeur Visit Zuid-Limburg.

Tijdens de 10 kilometer lange wandelroute passeert men vijf wijngaarden met verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes. Met informatieborden bij de wijngaarden laten de Wittemer Wijngaard, de Cunibertus Wijngaard, de Hubertus Wijngaard, Domein Aldenborgh en Domaine Salamander wandelaars kennis maken met hun bedrijf, terroir, druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces. Op een laagdrempelige manier en op elk gewenst moment kan men kennis maken met dit steeds populairder wordende streekproduct. Naast de informatieborden wordt de route bewegwijzerd met een druivensymbool langs de weg. Ook wordt de route zowel online als offline in de markt gezet. Via een QR-code en landingspagina is de route online downloadbaar en bij de ondernemers langs de route en in de Visit Zuid-Limburg shops is een gratis brochure verkrijgbaar.

In samenwerking met ook andere gemeenten is het de intentie om meerdere Routes des Vins in de regio te ontwikkelen en implementeren. Niet alleen de wijngaardeniers worden hier bij betrokken maar ook de horecaondernemers spelen hier een belangrijke rol in. Net als andere toeristische stakeholders en initiatieven zoals Stichting Promotie Limburgse Wijnen. Er wordt gezamenlijk gestreefd naar het op de kaart zetten van lokale producten en deze onder de aandacht te brengen bij eigen inwoners en toeristen door juist gebruik te maken van elkaars expertise, kwaliteiten en netwerk. Het een versterkt het ander.

De gemeente Gulpen-Wittem telt elf wijngaarden. Om gasten en inwoners bewust te maken van de vele wijnbouw in dit gebied, de wijncultuur verder te ontwikkelen én wijngaarden met elkaar te verbinden, is het thema ‘Wijn’ onderdeel van de Toeristische Visie en benoemd tot ‘doorbraakproject’. Al eerder wees de gemeente het predicaat ‘Wijndorp Wahlwiller’ toe aan het dorp Wahlwiller.

“Met de komst van deze wijnroute tussen Wahlwiller en Eys verbinden we onze wijngaarden en zetten we onze streekwijnen letterlijk op de wandelkaart”, aldus wethouder Guido Houben. “We zijn trots op de verschillende wijngaarden in onze gemeente die met veel passie en toewijding worden verzorgd door onze eigen inwoners. We maken op deze manier onze omgeving beleefbaar voor iedereen die ons bezoekt.”

“Helaas zijn er nog drempels die de waardering voor producten van onze eigen bodem in de weg staan”, geeft hij aan. Als voorbeeld noemt wethouder Houben tijdens de lancering van de wijnroute de accijnzen die geheven worden op goederen en dus ook op lokale wijnen en streekproducten. “Veel van onze wijnboeren geven aan hiermee te worstelen. Als de accijnzen omlaag gebracht worden, is het voor horecaondernemers veel aantrekkelijker om streekproducten af te nemen. Bovendien draagt dit bij aan minder benodigde transporten, is het goed voor de lokale economie én voor onze gezondheid.” Dat sluit naadloos aan op de visie van minister Schouten. Zij wil de waardering voor streekproducten vergroten en de afzet ervan bevorderen.